Adela Dan: „La 40 de ani, riscul e să te dai bătută, ascultând vocile care-ți spun că ți-a trecut timpul“

 

262659_10152715531024154_7387386377562816439_n

Adela spune că la 20 de ani te îndrăgostești prostește și nici nu te gândești că tinerețea ta nu va dura etern, iar la 40 ești tentată să renunți la planuri și vise, dând crezare societății care-ți pune eticheta cu termeni, condiții și caracteristici. Indiferent de ipostază – publicitar, scenarist, scriitor, blogger sau profesor – și dincolo de prejudecăți și așteptări nerealiste, Adela Dan înțelege perfect de ce nu avem nevoie de aprobarea lumii pentru a face ceea ce vrem să facem, ci, mai degrabă, de curaj și asumare. Cu umor și luciditate, Adela spune pe nume lucrurilor care ne dau bătăi de cap.  

Cum ai defini o femeie adevărată?

O femeie adevărată e o femeie care poate opri în loc un străin doar cu o privire și cu cămașa încheiată până la ultimul nasture.

Infidelitatea e o amenințare pentru relație sau are și efecte pozitive?

Totul pe lumea asta are două fețe, una cu plus și una cu minus, iar infidelitatea nu face excepție de la această regulă. Bineînțeles că are și efecte pozitive, dar doar în cazul în care comparația făcută e în beneficiul relației existente.

Ciorba reîncălzită are același gust, e mai dulce sau mai acră?

Ciorba reîncălzită pare ceva mai dulce la primele înghițituri, când e încă fierbinte, apoi, pe măsură ce se răcește, are un gust din ce în ce mai acru.

Teama de atașament și fuga de angajament sunt tot mai frecvente azi, într-o societate individualistă. Sunt ele mecanisme de apărare utile pentru a nu suferi ori ne împiedică să trăim viața la adevărata intensitate?

Nu cred că este vorba neapărat de teamă. Pur și simplu, oamenii au început să se prindă că viața e una singură și e scurtă, iar înregimentarea în instituții, de orice fel ar fi ele și, mai ales, în cea a căsătoriei, nu-ți garantează fericirea nici măcar pe termen scurt, deși costurile sunt mari și pe termen lung.

 

Mă enervează oamenii care cred că nu mai au ce învăţa că le ştiu pe toate, care-ţi pun etichete fără să facă măcar efortul să te cunoască,  care îi judecă pe alţii cu unitatea lor de măsură.

Sunt femei care pur şi simplu se simt împlinite fără să facă un copil. Sunt fericite aşa, de ce să schimbe asta? Ca să forţeze un bărbat într-o căsnicie în care, mai târziu, acelaşi copil va fi martorul nefericirii lor? Ca să ai un sprijin la bătrâneţe când poate copilul tău va avea şi el familia lui, problemele lui şi poate va locui trei continente mai la stânga?

 

Ai tot scris despre femeia la 20, 30 sau 40 de ani. Care sunt riscurile femeii la 20 de ani și ce le recomanzi celor care au această vârstă? Tu cum erai la 20?

La 20 de ani, nici măcar nu-ți trece prin cap că nu vei avea o viață 20 de ani. Prin urmare, nu ai grijă de tine, mănânci și bei toate prostiile, te îndrăgostești prostește de orice poartă pantaloni și spui DA primului care-ți flutură un inel sub nas, uitând că lumea e mai mare decât strada pe care ai crescut sau liceul în care ai învățat. La 40 de ani, riscul e să te dai bătută, ascultând toate vocile din jurul tău care-ți spun că gata, ți-a trecut timpul, e penibil să te mai îndrăgostești la vârsta asta și la fel de penibil să încerci să-ți păstrezi silueta, frumusețea. Eu m-am căsătorit la 20 de ani, așa că…

Femeia singură la 40 de ani. Opinii, idei, soluții?

Dacă ești singură la 40 de ani, ai două căi pe care poți să mergi. Una ar fi să-ți plângi de mila, să-ți privești cu invidie suratele care încă sunt prinse într-o relație și să accepți în viața ta primul prohab care se deschide pentru tine, pe principiul că rău cu rău, dar mai rău fără rău. Alta, însă, ar fi să te bucuri de libertatea ta, să călătorești, să faci tot ce ți-ai dorit vreodată, fără să ții cont de părerea celor din jur. De aceea am susținut întotdeauna că femeia trebuie să fie independentă financiar, pentru că un astfel de drum presupune un cont care să-ți dea măcar siguranța.

Unii susțin că întreținerea unei relații presupune efort, implicare. Tu ai scris la un moment dat pe blog că „treaba cu luptatul pentru dragoste sau pentru o relație  e un bullshit de psiholog“. La ce te referi mai exact?

Nu am să înțeleg niciodată încăpățânarea asta de a fi cu un om cu orice preț. Bullshitul de psiholog ne-a băgat în vene chestia asta, cum că e musai să luăm totul ca pe o luptă, chiar dacă nu avem pentru ce lupta. Dacă dragoste nu mai e, bine nu mai e, mai mult strigi decât alinți și te încrunți mai mult decât zâmbești, pentru ce lupți? De ce-ți consumi energia și zilele încercând să faci să funcționeze o relație care nu mai are cum să meargă? Relațiile, ca orice lucru pe lumea asta,  se uzează, se strică. Noi asta nu vrem să acceptam. Că nimic nu durează la nesfârșit.

12196105_10153688940289154_1298673729040054649_n

A fi sau nu a nu fi sexi e ceva natural, firesc sau învățat, studiat?

O parte ține de felul tău de a fi, o parte ține de educație și da, o parte ține de studiu și exercițiu. Toate aceste părți, însă, trebuie să dea un întreg care să pară autentic, natural. Dacă ți-a fost indusă de mică, prin educație, ideea că a fi sexy este ceva greșit, ca adult, vei căuta să-ti ascunzi feminitatea și puterea ta naturală de atracție.

Pentru cine crezi că nu e indicată meseria de mamă? Și cea de tată.

Nu toată lumea trebuie să facă un copil. Chiar dacă societatea pune presiune pe tine şi teama de singurătate te face să-ţi doreşti un copil, nu trebuie să-l faci decât atunci când simți cu tot sufletul că ți-l doreşti. Sunt femei care pur şi simplu se simt împlinite fără să facă un copil. Sunt fericite aşa, de ce să schimbe asta? Ca să forţeze un bărbat într-o căsnicie în care, mai târziu, acelaşi copil va fi martorul nefericirii lor? Ca să ai un sprijin la bătrâneţe când poate copilul tău va avea şi el familia lui, problemele lui şi poate va locui trei continente mai la stânga?

Ce sfaturi ai pentru bărbații plictisitori, puțin spre deloc atrăgători, zgârciți, dar care se cred Feți-Frumoși demni numai de Cosânzene-gazele?

Să nu accepte prima femeie frumoasa și inteligentă care le iese în cale și nici pe a doua. Să caute mult, mult de tot, să caute mult și bine.

Ai explicat de ce un câine e mai bun ca o nevastă, dar de ce o nevastă ar fi mai bună ca un câine?

Era o glumă. Nu poți compara oamenii cu animalele pentru simplul motiv că animalele sunt mai bune ca oamenii. Dar, dacă vrei, uite un motiv pentru care o nevastă ar putea fi mai buna ca un câine: nu trebuie să o scoți la plimbare la șase dimineața să-și facă nevoile.

Ce părere ai despre cărțile de self-help? Deschid drumuri și îi ajută pe cititori să-și găsească sinele ori îi învață cum ar trebui să gândească și îi îndoctrinează?

Sper din tot sufletul că o astfel de carte nu a reușit să spele creierii cuiva. Altfel, sunt bune dacă suferi de insomnii și ești genul care nu consumă alcool și nu vrea să-și obosească ficatul cu medicamente.

Completează următoarele idei:

Dacă aș câștiga azi un milion de dolari… aş face cel mai mare adăpost pentru animalele abandonate. Cât acel sanctuary din California patronat de o americancă bogată.

Gospodinele de la colțul blocului sunt nemulțumite… că soarele răsare dimineaţa şi Pământul se învârte. Practic, de orice.

O femeie penibilă… e o femeie care a pierdut contactul cu ea, dintr-un motiv sau altul. O femeie care nu se mai regăseşte, oricât s-ar uita în oglindă sau care vede o imagine a ei cu totul distorsionată.

Pantofii cu toc nu sunt pentru… mers pe munte şi la praşilă. În rest….

Mă ia durerea de cap doar când mă gândesc… că vine Crăciunul. Nu-mi place deloc perioada aia, dacă aş putea să adorm pe 20 decembrie şi să mă trezesc direct pe 2 ianuarie, ar fi perfect.

Copiii de bani gata… nu ştiu să se bucure de ce au pentru că nu au timp să-şi dorească tot ce au.

Kilogramele în plus sunt bune… dacă se aşează doar pe sâni. Altfel, nu.

Ochii care nu se văd… plâng.

Mi-aș dori să plec… în Japonia. Mă atrage ceva acolo, nu ştiu ce. La 10 ani, publicam haiku-uri într-o revistă pentru copii, mă fascinează cultura japoneză, cumpăr orice carte care are legătură cu Japonia. Gustul supei miso mă linişteşte,  aşa că e musai să ajung în viaţa asta acolo să aflu care-i treaba.

Am plâns când… am pierdut un prieten.

Bărbații abonați la salonul de înfrumusețare… trişează. Ei oricum îmbătrânesc mai târziu şi mai frumos decât noi, dacă se mai şi îngrijesc din timp, suntem mâncate.

Scrisul mă ajută… să mă trezesc în fiecare dimineaţă.

11214252_10153301442139154_2393526107090615214_n

Am mai multă încredere în pisici decât în… oameni.

Ultima carte citită… Ani de aşteptare – Fumiko Enchi

Mâncarea favorită… supa miso

Mă enervează oamenii care… cred că nu mai au ce învăţa că le ştiu pe toate, care-ţi pun etichete fără să facă măcar efortul să te cunoască,  care îi judecă pe alţii cu unitatea lor de măsură.

Dragostea la prima vedere… e un unicorn care face caca în culorile curcubeului. Chiar dacă există, se întâmplă atât de rar încât poţi considera că e doar un accident. Atenţie, vorbim de dragoste, nu de atracţie.

Când eram mică mă vedeam… scriitoare de romane cu cel puţin un premiu Nobel pentru literatură pus la uşă ca să nu se trântească de la curent.

La bătrânețe aș vrea să… îmi permit luxul de a vorbi cu oamenii doar prin scris.

Decât 90-60-90, mai bine… 154. IQ.

Cum și pe unde te găsim în perioada asta și ce mai pregătești?

Cu nasul în laptop şi-n culcare, şi-n sculare. Am de predat editurii următoarea carte Adela spune. Mă găsiţi în revista The One, pe adelaspune.ro, dar mai răruţ până termin cartea, pregătesc o emisiune care va începe luna viitoare şi, tot de luna viitoare, sunt la SNSPA, cu un curs de  scriere creativă pentru masteranzi.

Îți mulțumesc frumos, Adela! Un mesaj de încheiere, o recomandare, un îndemn…

Nu cere aprobare lumii pentru ceea ce vrei să faci. Nu trăi cu frică. Învaţă mereu.

Citește mai multe:

 

Cătălin Marin: Femeia e un pericol atunci când ești prost

Paul Vinicius: Libertatea înseamnă și autocenzură, dacă suntem zdraveni la cap

 

Advertisements

4 comments

  1. dede cati

    Un interviu excelent . Intrebari si raspunsuri absolut delicioase .

    Like

  2. Absolut sublim! Cate confirmari!!!…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: