Poți fi fericit orice s-ar întâmpla. Dacă vrei asta

FericireÎntr-o societate haotică și în continuă alergătură – unde stresul e mai degrabă un motiv de laudă și un indicator pentru eforturi, muncă, rezistență și persistență decât un semn de alertă și anomalie -, liniștea și mulțumirea par țeluri imposibile. Fericirea are, în acest context, un preț prea mare și pare o utopie disponibilă privilegiat sau, oricum, departe de viața reală.

Lucrurile nu stau chiar așa. Fericirea e, de fapt, starea noastră naturală, la care avem acces dacă ne modelăm interiorul, indiferent de ceea ce se întâmplă în exterior. Fericirea depinde numai de noi, de felul în care gândim și interpretăm lumea din jur, și nu ține cont de circumstanțe, oricât de nefaste ar fi ele, susține Richard Carlson, autorul volumului „Poți fi fericit orice s-ar întâmpla“, apărut anul acesta și la editura ACT și Politon.

Dacă îi spui cuvintele astea unui om care trece prin momente grele – se confruntă cu o despărțire, un deces, o boală sau orice alt eveniment neplăcut – pare că îl iei peste picior. Nimeni n-are chef să audă că el e vinovat pentru starea mizerabilă în care se află. E mai ușor să găsim alți responsabili căci atitudinea asta ne scutește de eforturi și, astfel, nu mai suntem nevoiți să recunoaștem, să ne amintim, să acceptăm, să găsim soluții. De cele mai multe ori, dăm vina pe situații și oameni pentru stările în care ne aflăm și ne justificăm tristețile, neîmplinirile și neajunsurile prin prisma evenimentelor petrecute recent, în copilărie sau acum câțiva ani. Viața a fost injustă și ne-a tăiat șansele din cauza mediului în care ne-am născut, relațiilor disfuncționale, părinților, școlilor, vecinilor, iar lista scuzelor poate continua la infinit. Vina nu e a noastră, ci a celorlalți.

FericireTindem să-i contrazicem și să-i criticăm pe ceilalți fiindcă încercăm să ne validăm convingerile și pe noi înșine, vrem să formulăm și să schimbăm lumea după bunul nostru plac. Când vom renunța la ego și la orgolii și ne vom deschide mintea pentru diversitatea și complexitatea din jur, ne vom vindeca de nemulțumiri și vom găsi fericirea.

Însă autorul cărții ne arată o perspectivă diferită: nu putem schimba trecutul – știm asta -, dar momentul actual depinde numai de noi. Cel mai simplu exemplu este când doi oameni trec prin aceeași situație, iar unul e liniștit în timp ce al doilea e în depresie. De ce se întâmplă asta? Carlson explică în cartea sa: modul în care ne raportăm și reacționăm la situațiile de zi cu zi ne influențează starea și, prin urmare, mulțumirea sufletească ori frustrările, angoasele.

Carlson ne recomandă să eliminăm gândurile negative și să nu reacționăm impusiv ori să luăm decizii importante atunci când ne aflăm într-o stare negativă, pentru că, de obicei, alegerile vor fi alterate în sens defavorabil și, astfel, riscăm să ne autosabotăm. Mai mult, expertul american ne îndeamnă să facem diferența dintre gânduri și realitate, pentru că, uneori, avem tendința de a confunda ceea ce există concret cu ceea ce există doar în mintea noastră, grijile făcând parte din a doua categorie. De altfel, pentru rezolvarea problemelor, contrar așteptărilor, specialistul ne spune să ne detașăm, fiindcă doar așa vom putea avea o vedere de ansamblu și vom exclude gândurile negre, lăsând loc soluțiilor.

Richard Carlson pune în lumină idei aparent simple dar pe care le uităm în momentele de stres și agitație. Autorul ne îndeamnă să înțelegem că fiecare om e diferit și are un mecanism intern propriu, aceste aspecte determinând de cele mai multe ori conflictele dintre noi. Când vom accepta că avem sisteme diverse de gândire și de valori, vom trece mai ușor peste difențele atât de copleșitoare uneori și ne vom debarasa de prejudecăți.

Una dintre ideile fundamentale e aceea că tindem să-i contrazicem și să-i criticăm pe ceilalți fiindcă încercăm să ne validăm convingerile și pe noi înșine, vrem să formulăm și să schimbăm lumea după bunul nostru plac. Când vom renunța la ego și la orgolii și ne vom deschide mintea pentru diversitatea și complexitatea din jur, ne vom vindeca de nemulțumiri și vom găsi fericirea, prăfuită, între timp, într-un sertar.

Din aceeași gamă terapeutică accesibilă oricui, editura ACT și Politon ne mai recomandă câteva apariții demne de reflecție, în cazul în care discuțiile cu un mentor sau un psiholog nu sunt tocmai la îndemână.

„Hectare de diamante“, celebra prelegere a lui Russell H. Conwell, disponibilă în format audiobook, îți dezvăluie povești cu tâlc despre cum oamenii au găsit fericirea în ciuda obstacolelor. În lucrarea sa, oratorul american amintește că, de cele mai multe ori, mijloacele pentru a ne împlini sunt chiar în fața noastră, doar că nu le vedem crezând că pentru reușită trebuie să străbatem drumuri lungi și obositoare.

FericireSimilar, cum e din ce în ce mai greu să luăm decizii având atâtea oportunități viabile, Dr. Wayne W. Dyer, unul dintre cei mai influenți autori pe teme psihologice, îți spune „101 căi de a-ți transforma viața“, tot în format audiobook, pentru a găsi ideile ce ți se potrivesc chiar și în momentele mai agitate, când ai treabă, conduci mașina, ești pe stradă sau faci curățenie dar vrei să-ți limpezești și mintea. La fel ca ceilalți autori menționați, și acesta subliniază importanța de a trăi momentul prezent, dar vorbește în plus despre rolul benefic al prezenței divine în viețile noastre.

FericireȘi, pentru cei care preferă tot varianta clasică a cărților, Marc Allen ne explică „Cel mai mare secret dintre toate“, plecând de la premisa că în fiecare din noi există deja răspunsuri la întrebări, dragostea și bunătatea fiind călăuzitorii drumului personal. La fel cum ne antrenăm corpul, ne putem antrena mintea și spiritul pentru a ajunge acolo unde ne propunem, pentru a ne depăși pe noi înșine și a reuși ceea ce n-am crezut vreodată că vom reuși. Încrederea e aer.

FericireCu alte cuvinte, decât să te plângi că viața e tristă și să cauți scuze pentru a lua medicamente ori substanțe care-ți dau iluzia fericirii, mai bine pune mâna pe o carte și gândește-te la ce faci și la priorități. Truism sau nu, de tine depinde dacă vrei să fii o victimă sau un învingător.

Am plimbat cărțile prin Piața Victoriei și pe Calea Victoriei din București.

Dacă vrei să vezi mai multe fotografii, te invit la mine în sufragerie.

Citește și:

Ce o să zică lumea?

Vrei să fii sclavul perfect?

Nimeni nu ți-e nimeni dator cu ceva

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: