Corina Ozon: „Dacă relaţia maritală ar fi vie şi provocatoare, nu ar mai exista adultere“

Corina Ozon foto Alex MaziluIubire, sex, căsnicie, infidelitate și aventură sunt câteva dintre ingredientele ce au contribuit la succesul romanului „Zilele amanţilor”. Corina Ozon, autoarea volumului inspirat din viețile noastre, știe să pună punctul pe i și continuă povestea în care s-au regăsit atâția cititori cu „Nopţile amanţilor”, o variantă hardcore a relațiilor de astăzi. Scriitoarea vorbește despre dragoste și lecțiile la care mai toți suntem repetenți.

Bine te-am găsit, Corina! Ne-am întâlnit la evenimente literare și lansări importante. Ce mai faci în perioada asta? Unde te pot vedea cititorii?

Bine ne-am găsit! Acum trăiesc o perioadă aglomerată, cu evenimente diverse şi frumoase. Am programate lansări cu romanul „Zilele amanţilor” prin ţară, am organizat o petrecere cu membrii fanclubului cărţii, care s-a înfiinţat acum două luni şi interacţionează online. A fost un eveniment memorabil, la care au participat peste 50 de cititori din Bucureşti, Arad, Tulcea, Galaţi, Brăila şi din străinătate. Cititorii mă pot găsi virtual pe pagina de Facebook şi pe blogul meu www.iulicika.wordpress.com. Şi, desigur, în librării, unde se află cartea.

Cartea „Zilele amanţilor” a avut un succes incontestabil. După cum era de așteptat, urmează „Nopţile amanţilor”. Pe când apare continuarea și la ce să ne așteptăm? Ce e diferit și nou?

Acum mă aflu în plin proces de scriere a volumului 2, „Nopţile amanţilor”. Vor fi porţii de râs, în stilul consacrat în prima carte, „Zilele amanţilor”. Ca elemente de noutate vor fi emoţiile personajelor şi scenele erotice explicite, unele dure. Pentru că, uneori, asta e realitatea, nu „o ghirlandă roz”, cum spune un cititor. „Nopţile amanţilor” va apărea în primăvara aceasta.

Corina Ozon foto Alex MaziluCorina Ozon foto Alex Mazilu

De obicei, publicul cere stimuli mai puternici în a doua parte a unui volum, iar sexul vinde bine. În „Nopţile amanţilor” personajele au mai multă activitate sexuală?

Nu e vorba de mai multă activitate sexuală, ci de intensitatea trăirii. În volumul „Nopţile amanţilor”, cititorul va parcurge trăirile alături de personaje. Va fi martorul unor scene diverse, de la amuzament la hardcore.

Când a venit Epaminonda, Larisa umbla în patru labe prin casă şi lătra, Cami se dezbrăcase la sutien şi fuma iarbă, întinsă pe biroul lui. Iar Cami se afla cu Catina în dormitorul nostru. M-am dus şi eu către el clătinându-mă: „Bu-bu-nă seara, iu-iu-bi! Girls wanna have fuck!”, i-am zis cu limba împleticită şi râzând. Soţul meu a avut un moment de ezitare, apoi a zis: „Simţiţi-va bine, nu vă încurc”. M-am dus în dormitor şi am rugat-o pe Cami să se mute cu fetiţa în camera de oaspeţi. „Sozzul meu vrea intimitate”. Abia puteam să vorbesc. M-am dus la bucătărie şi am mai băut cu fetele, apoi am început să plâng. Îi trimiteam mesaje lui Mircea, că-l iubesc, că îl vreau acolo.

„Mi-a fost dor de tine”, mi-a mai zis şi m-a mângâiat pe obraz. Când mi-a zis asta, am izbucnit în plâns. El m-a luat în braţe. I-am zis sughiţînd: „De ce nu rămâi acum cu mine de tot?”. L-am simţit cum înghite un nod şi a răspuns: „Cati, dacă te blochez, eu mă retrag”. De data asta m-am înfuriat. Se purta ca un căcat. Voia să facă pe victima, când eu eram victima. „N-ai decât să te retragi. Asta vrei de fapt, dar n-ai avut curajul să spui. Pentru că îţi tremură chiloţii”. “N-am chiloţi”, zice el. M-am oprit şi iar m-a apucat râsul. Ăsta era Mircea. L-am muşcat de faţă de ciudă. El m-a luat strâns în braţe şi mi-a zis „Cati, va fi bine”. Apoi, s-a uitat la ceas, se făcuse târziu. Era trecut de miezul nopţii. Niciodată nu mai stătuse aşa de mult la mine. Deci se poate! Probabil că trebuia să mă mărit, ca să stea la mine o noapte întreagă, eventual.

(Fragmente din „Nopţile amanţilor”)

Ai plimbat amanții la petreceri, în pelerinaje la mănăstire, în vacanță, la înmormântare și la cluburi de swingeri. Pe unde îi mai găsim acum?

Acum îşi vor prelungi zilele în situaţii neprevăzute, nu neapărat într-o ordine cronologică. Şi în volumul 2 se mai merge la nunţi, la diverse Sărbători, însă personajele trăiesc frenetic totul, alunecând uşor dintr-un plan în celălalt, de la o stare la alta. Acţiunea va fi urmărită în crescendo. Umorul nu va lipsi, pentru că , aşa cum am mai spus cu altă ocazie, îl folosesc ca să nu doară J Pot să-i asigur pe cititori că vor gusta aventurile pline de neprevăzut şi că vor fi episoade memorabile. Cu care vor rămâne, la fel cum s-a întâmplat, de exemplu, cu celebrele de acum „Amantul însurat la clubul de swingeri” sau „Amanta în pelerinaj la mănăstire”.

Relațiile extramaritale și probleme de cuplu sunt la ordinea zilei în volumul tău. Ai redat tipologii diferite de oameni, cu un punct comun: infidelitatea în multiplele sale forme. Cu ce personaje ai rezonat mai mult, reușind să le înțelegi și să le explici, și care au fost mai dificil de construit?

Îmi place să cred că pe toate personajele mele le-am înţeles, altfel nu aş fi putut şti ce se află în mintea fiecăruia, nu? 🙂 Nu a fost uşor să scriu o carte pe trei voci: amanta, amantul şi soţia. Cartea ar putea părea „uşurică” la prima vedere, prin frazeologia scurtă şi directă. Însă realitatea te face să clipeşti din ochi ca în faţa unui reflector puternic. După ce am scris o carte atât din perspectiva femeii cât şi a bărbatului, pot spune că nu e nimeni mai dificil sau mai complicat. Prioritatea nevoilor este alta. Însă, din fericire, există câteva care au punct comun. Amantlâcul în sine este o îndeletnicire care ţine de timp şi de energie. Mai exact de modul în care acestea sunt dozate. Sigur că pasiunea este motorul.

Pentru că ai reușit să explici psihologia infidelității, bănuiesc că unii cititori te-au văzut ca un terapeut abil în relațiile de cuplu. Ai primit mesaje de la oamenii care aveau probleme în amor și îți cereau sfaturi?

Nu mi s-au cerut sfaturi, însă am primit multe mesaje despre aventuri extraconjugale pe care cititori, dar mai mult cititoare au ţinut să mi le spună. Nu erau regrete, ci nostalgii. Mulţi se regăseau în carte, în replici, situaţii, atitudine. Acest lucru m-a bucurat, pentru că şi asta mi-am dorit: să fie o carte ruptă din realitate.

Crezi în Valentine’s Day sau Dragobete? Ai sărbătorit aceste evenimente?

Nu de fiecare dată. Depinde de partener 🙂 Glumesc. Nu ţin neapărat să le celebrez, dar nici nu sunt împotriva lor.

Suntem în luna femeii. Cu atâtea operații estetice, forme de a modifica înfățișarea și tipare comerciale promovate în media, ce mai este frumusețea în ziua de azi? Care sunt atributele unei femei frumoase, din punctul tău de vedere?

Eu nu pot disocia frumuseţea de inteligenţă. Eu tot spun, întrebată sau nu, „intelligence is sexy”. Şi mai e ceva, chiar sunt convinsă că frumuseţea sufletului se răsfrânge pe chip.

Din punct de vedere fonetic, „adulter” sună mai bine decât „căsătorie”. „Adulter”- un posterior gol de femeie cu un măr pe umăr, paşi de tango. „Căsătorie”- mireasă cu voal gros pe cap, trepte coborâte.

Într-o relaţie nu ar trebui să existe compromisuri. Dar asta e ceva ideal, din ciclul „aşa ceva nu se există”. Ar trebui evitate toate acele compromisuri care favorizează relaţia toxică, relaţia care nu duce nicăieri şi te ţine captiv.

Corina Ozon foto Alex MaziluÎn articolul „Nu mă obligaţi, vă rog, să cred în fidelitate“ ai scris „Nu te poţi da cu totul cuiva, oricât îl iubeşti. Îţi aparţine măcar propriul suflet. Nu e bine sa ţi-l dai pe tavă, fără ca măcar să-l înveleşti într-o foiţă protectoare de prudenţă“. Prudența nu e, uneori, teamă de a te lăsa dus de val și, totodată, nevoia de a deține controlul? Unii sunt de părere că în iubire te arunci, te abandonezi fără frică, pentru a trăi cu adevărat. Tu ce crezi?

Nimic nu e mai caraghios, după o femeie beată, ca un om prostit de dragoste. O fărîmă de luciditate nu strică niciodată. Din păcate, însă, aceasta vine odată cu trecerea anilor. Până să te luminezi cu totul, eşti bătrîn şi nu se mai uită nici naiba la tine. De aceea eu am mai scris că iubirea e un şir de lecţii, la care mai toţi suntem mereu repetenţi. Dovada este că porneşti de la zero, fără să ştii nimic despre ea. Şi cred că nici nu trebuie multe explicaţii. Sigur că frumuseţea este să te laşi dus de val, să faci nebunii, însă astea nu formează o relaţie. Dar ce bagaj emoţional şi ce arhivă sentimentală fantastică lasă în urmă… Uite, nici măcar senzaţia de „fluturi” în stomac nu a fost încă bine explicată!

Care sunt cele mai mari compromisuri ce se pot face într-o relație de cuplu? Și care crezi că sunt cele mai inutile?

Într-o relaţie nu ar trebui să existe compromisuri. Dar asta e ceva ideal, din ciclul „aşa ceva nu se există”. Pentru că, vorba aia, şi cu tine mai faci câteodată compromisuri. Aş accepta un compromis din dragoste pentru celălalt, însă atâta timp cât ştiu că sunt la rândul meu la fel de iubită. Sunt de părere că ar trebui evitate toate acele compromisuri care favorizează relaţia toxică, relaţia care nu duce nicăieri şi te ţine captiv.

Ce părere ai despre relațiile încheiate și reluate? Cioba reîncălzită mai are același gust? E mai bună sau nu se mai poate mânca?

Nu cred în relaţii care s-au terminat, nu cred în cârpăceli. Cel mult pot să cred în păstrarea unei prietenii. Deși aș avea ceva de spus și despre relația de după…

Crezi în egalitatea dintre sexe? În ce condiții?

Există egalitate dată prin naştere. Însă mie îmi place ca bărbatul să fie bărbat, cu îndeletniciri masculine (puţin fotbal, un pahar de băutură, pescuit, condus maşina “brici”), să fie preocupat de visele şi dorinţele femeii de lângă el, să îi fie alături şi să o susţină. Femeia trebuie să fie feminină, să fie preocupată de felul în care arată, indiferent de statusul marital sau de vârstă, să facă lucruri care îi plac și care îi dau încredere. Femeia are altruismul în gene odată cu instinctul matern. În iubire există egalitate între sexe. Pentru că toţi avem dreptul la iubire.

Corina Ozon foto Alex MaziluNimic nu e mai caraghios, după o femeie beată, ca un om prostit de dragoste.

Iubirea e un şir de lecţii la care mai toţi suntem mereu repetenţi.

Care sunt primele cuvinte, imagini sau idei pe care le asociezi când auzi cuvântul adulter? Dar căsătorie?

Poate părea cinic ce spun, dar din punct de vedere fonetic, „adulter” sună mai bine decât „căsătorie” 🙂 „Adulter”- un posterior gol de femeie cu un măr pe umăr, paşi de tango. „Căsătorie”- mireasă cu voal gros pe cap, trepte coborâte.

În scrierile tale prezinți de multe ori relațiile extramaritale mai vii, interesante, provocatoare decât cele din interiorul unei căsnicii. De ce crezi că lucrurile stau așa? În ce condiții cioara de pe gard e mai bună decât vrabia din mână?

Pur şi simplu cred că aşa se întâmplă. Altfel nu ar mai exista adultere, dacă relaţia maritală ar fi vie şi provocatoare. Şi nu e nimic scandalos, e în firea lucrurilor ca relaţiile să se uzeze. Există un termen de garanţie pentru chimia aia. Şi atunci se înlocuieşte cu alta. Nu generalizez, am răspuns fix la ce ai întrebat.

Societatea românească a trecut prin transformări importante reflectate atât la nivel macro, cât și micro, individual. Fiica ta, Jullie, este adolescentă. Care simți că sunt diferențele dintre adolescenții de azi și cei din perioada ta? Ce au câștigat și au pierdut tinerii de azi spre deosebire de cei de atunci?

Cred că fiecare generaţie a venit cu un plus si un minus faţă de generaţiile anterioare. Faţă de vremea (hihi, cum sună asta!) când eram adolescentă, tinerii de azi nu mai au spiritul acela de echipă, dar e valabil şi pentru adulţi asta. Încep mai devreme activitatea sexuală. Însă toate acestea au existat mereu, însă la o scară mai mică. Ei au în plus libertatea de a crea şi comunicarea cu părinţii, pe care noi nu le-am avut.

De când erai adolescentă și până azi crezi că femeile au mai pierdut sau au câștigat la capitolul feminitate?

Obiceiul de a se îmbrăca în rochie, acest obiect vestimentar atât de sexy, a devenit mai rar. Şi observ asta cu diverse ocazii şi evenimente. Femeile tind să ia locul bărbaţilor. Nu doar prin îmbrăcămine, cât și prin atitudine. Şi nu le şade bine. Pentru că bărbaţii iubesc femeile feminine, nu masculine sau unisex. Iar apoi ele se plâng că nu mai există bărbaţi adevăraţi. E un cerc vicios.

Pe blogul tău ai scris „spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti“. Desigur, stilul de viață și valorile ne caracterizează. Ce muzică asculți și ce spune asta despre tine?

Ascult muzică rock, adică rebel, avangardă, curaj, pasiune, fair play.

Corina Ozon foto Alex Mazilu

Ce cărți bune ai citit în ultima perioadă și ce ne recomanzi?

Am citit romanul „Păpuşile” de Cristina Nemerovschi și recitesc cu plăcere poeziile lui Marin Sorescu și ale lui Nichita Stănescu. Când scriu, nu citesc nimic, pentru că nu doresc să fiu influențată. Nici la filme nu mă uit.

Un mesaj de încheiere, un îndemn, o provocare.

Cred în sinceritate. Scriitura sinceră, lipsită de ipocrizie, a fost unul din factorii generatori de succes ai cărții mele. Cred că cel mai greu este să poți să rămâi sincer în scris și să poți reda în cuvinte realitatea în mod obiectiv. Aici, experiența mea de jurnalist și-a făcut datoria.

Îți mulțumesc frumos, Corina!

Mulțumesc și eu.

Fotografii: Alex Mazilu

***

Citește și:

Radu Găvan: Îmi displac oamenii care stau cu gura deschisă așteptând să le pice ceva din cer. Apreciez luptătorii

Adela Dan: La 40 de ani, riscul e să te dai bătută, ascultând vocile care-ți spun că ți-a trecut timpul

Advertisements

One comment

  1. Reblogged this on Iulicika's Blog and commented:
    Nimic nu e mai caraghios, după o femeie beată, ca un om prostit de dragoste. O fărîmă de luciditate nu strică niciodată. Din păcate, însă, aceasta vine odată cu trecerea anilor. Până să te luminezi cu totul, eşti bătrîn şi nu se mai uită nici naiba la tine. De aceea eu am mai scris că iubirea e un şir de lecţii, la care mai toţi suntem mereu repetenţi. Dovada este că porneşti de la zero, fără să ştii nimic despre ea.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: